Er gaat pas een nieuwe deur open als je de oude deur hebt dichtgedaan.

Deze klassieker heeft ons in de afgelopen weken geholpen bij het nemen van een besluit. We gaan afscheid nemen van de trainingen die we samen 18 jaar hebben gegeven bij de beroepsopleiding SPSO.

Een winter met aanhoudende griep hielp ons bij dit besluit maar in de kern voelden we gewoon dat het klaar was.
We doen daarmee een deur dicht naar een fase die belangrijk en enorm inspirerend voor ons is geweest. We voelen ons rijk en gezegend met de vele studenten die we in die jaren hebben leren kennen, vaak op een zeer persoonlijke en kwetsbare manier. Die ontmoetingen nemen we mee in ons hart.

‘Gaan we dan met pensioen?’ vragen sommigen zich af. Nee zeker niet! We gaan het wel een beetje rustiger aan doen. Voor Hans zitten de trainingen er op, ik ga nog een tijdje door met de derde/vierdejaars studenten in training en supervisie. Ook leertherapie blijven we beiden doen. Maar Hans wordt 65 èn er zijn nieuwe deuren die lonken om open te gaan.

Daarover kan ik alleen voor mezelf spreken.
Na onze laatste samen-train-dag, hadden we een weekje vrij en hebben alle gevoelens en herinneringen aan de afgelopen 18 jaar de revue laten passeren. En, zonder daar naar te zoeken, diende zich luid en duidelijk de richting aan waarin de nieuwe deur voor mij open gaat, namelijk die van de intuïtie en spiritualiteit. Daar wil ik me zielsgraag nog verder in ontwikkelen. In de eerste plaats voor mijzelf maar dat zal zeker zijn weerslag krijgen in mijn professionele ontwikkeling.

Deze nieuwe deur staat al een tijdje op een ruime kier. Een aantal leraren hebben mij tot nu toe in dit proces begeleid. Het wordt me steeds duidelijker dat mijn thema hierin BEVRIJDING is. Bevrijding van mijn intuïtie (Nienke Binkhorst en Janneke Leber), bevrijding van mijn denken en mijn geest (Een cursus in wonderen), bevrijding van mijn ademhaling en mijn hart (Odilia van Doorn), bevrijding van mijn stem (Lambert Mutsaers), en last but not least, de bevrijding van mijn innerlijke vrije kind (onze kleinkinderen).
Misschien nog belangrijker zijn alle studenten (en cliënten) die mij elke dag helpen om nog meer te vertrouwen op mijn intuïtie.

Ik ben heel benieuwd welk landschap zich gaat ontvouwen als de deur verder opengaat. Ik verheug me hier op!

Cornélie Spijkerboer