In therapie??

Over psychosociaal therapie

Als je problemen hebt in je privé- leven of in je werk

Vaak komen mensen op een punt in hun leven waarop dingen die zo vanzelfsprekend waren, ineens geen zekerheid meer bieden.
Je werk, je relatie of je verstandhouding met de kinderen beginnen problemen te geven.

Soms is er een directe aanleiding voor, zoals echtscheiding, het verlies van een geliefd iemand, ontslag of omdat je gestopt bent met roken. Soms ook sluipt een gevoel van onbehagen langzaam in je leven en dat gevoel wordt steeds groter.
Naar de buitenwereld zeg je dan dat je overspannen bent of depressief.
In veel gevallen krijgen mensen ook lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, maagpijn en slapeloosheid.

In zo’n ‘crisis’ kan je jezelf waardeloos voelen met het gevoel niets meer goed te kunnen. Oude patronen (gewoontes) lijken je niet meer te helpen om je beter te voelen; je hebt het gevoel dat niets of niemand je meer gelukkig kan maken.
Partners of ouders met hun kinderen komen soms op een punt dat ze elkaar niet meer begrijpen en bang zijn dat ze elkaar kwijt zullen raken. Ze hebben moeite om uit de negatieve spiraal te komen.

Het kan ook zijn dat je alleen maar behoefte hebt aan het vergroten van kennis over jezelf en het uitbreiden van vaardigheden ten aanzien van omgang met anderen.

Psycho-sociaal therapie

Een psycho-sociaal therapeut kijkt naar jou als persoon maar ook naar je omgeving. Tijdens de therapie helpt hij je om je eigen kracht te hervinden, zodat je jezelf weer kunt helpen.

Kenmerkend voor psychosociaal therapie is de professionele maar tevens gelijkwaardige relatie die met de cliënt wordt aangegaan. De ‘ontmoeting’, het contact tussen jou en de therapeut, is belangrijk voor een wederzijds begrip, wat noodzakelijk is voor een vruchtbare samenwerking.
In die veilige situatie kijkt hij samen met jou naar processen die verstoord zijn. Samen analyseer je bijvoorbeeld de manier waarop jij met andere mensen omgaat en oefen je in nieuw gedrag. Als je last hebt van beschadigingen van vroeger, bijvoorbeeld uit je jeugdjaren, dan brengt de therapeut je weer in contact met de gevoelens die daar bij horen en helpt en steunt hij je bij het alsnog verwerken van die emoties.

Onze werkwijze

De aanpak van Cornélie is gebaseerd op vertrouwen, respect en veiligheid.

In onze gesprekken gaan we in beginsel uit van de bron van waaruit je problemen zijn ontstaan. Samen onderzoeken we de effecten van die problemen in het dagelijks leven en kijken we wat je hieraan kunt veranderen en vooral hoe.
Het kan zijn dat je nog steeds patronen uit je jeugd gebruikt die destijds heel goed werkten maar nu niet meer.
Wij laten je veel vertellen maar geven ook veel advies.

Maar er is ook een krachtbron in jou. Naast het ‘gekwetste kind is er ook een vrij kind, dat is dat deel in jou dat nog in contact staat met een hele diepe ‘heelheid’. Het is je bron van zeker weten, zeker voelen en eigen-wijsheid. Deze bron is meestal veel ouder dan de bron van de kwetsuur. Je bent ten slotte geboren als (min of meer) vrij wezen, nog onbelast met de invloeden uit je omgeving die jou later in je leven gaan vormen. We gaan dus samen ook op zoek naar deze krachtbron zodat jij kan leren om, vanuit die bron, jezelf te helpen. Dat betekent niet dat je het ‘weer allemaal alleen met doen’ maar dat je leert dat je niet alleen bent. De hulp zit in jou verstopt en hoeft alleen maar naar boven gehaald te worden.

Mogelijkheden zijn gesprekken met jou alleen of samen met je partner.
Tijdens het therapieproces kiezen we intuïtief voor werkvormen uit de moderne psychotherapie die bij jou en bij mij als therapeut passen. Ik bind mij niet aan een bepaalde stroming. Bijzondere aandacht krijgt het werken met het Innerlijk Kind. Maar ook het werken met de intuïtie, het innerlijk weten, krijgt een belangrijke plek.
En last but not least ontvang je psycho-educatie: de therapeut geeft je inzicht in psychologische processen. Doel daarvan is dat je jezelf nu leert helpen maar ook bij latere crises in staat zult zijn processen te onderkennen en ze tijdig om te buigen.
Alles bij elkaar: het is de moeite waard.

Snelle hulp

Door de kleinschaligheid van mijn praktijk aan huis hoef je na aanmelding meestal niet lang te wachten op hulp.
Je kunt mij voor meer informatie altijd bellen.
Voor tarieven kijk je op de pagina Tarieven