Doe jij aan kosmos-marketing?

Wat is dat, kosmos-marketing? Ruim 15 jaar geleden was ik op zoek naar een man. Ik had me ingeschreven bij een relatiebemiddelingsbureau van een oud-dominee. Een heel vriendelijke man die mij vertelde dat ik een lijstje moest maken van eisen en die niet te laag moest stellen. ik wilde nu toch echt slagen? Hij vertelde erbij dat mensen die zich bij zijn bureau hadden ingeschreven, vaak alsnog spontaan hun droompartner tegen kwamen. Ja,ja, dacht ik, dat zal gerust maar dat geldt niet voor mij…… Ik had duidelijk nog nooit van kosmos-marketing gehoord. Een paar weken later ontmoette ik, spontaan, Hans, inmiddels mijn man, zielemaat en collega in onze praktijk. Ook hij had aan kosmos-marketing gedaan. Hij had een lijstje met zijn wensen opgesteld en in gedachten naar de kosmos gestuurd. En toen weer losgelaten.

Sindsdien doe ik ook voor mijn praktijk aan kosmos-marketing. Ik vergeet het wel eens en ga dan vreselijk hard nadenken, piekeren en buffelen om maar meer klanten te krijgen maar dat heeft totaal geen zin. Sterker nog, ik raak gefrustreerd en moe en moedeloos en dat trekt niet echt nieuwe klanten aan, in tegendeel. Als ik mijn vertrouwen in ‘de kosmos’ weer te pakken heb, laat ik al dat harde werken weer los en ga weer dingen doen die ik leuk vind. Ook vrijetijds-dingen. Ik spreek weer af met vriendinnen, haal inspirerende boeken uit de bieb, ga de natuur in, spreek mijn cliënten met plezier in mijn hart en laat de rest gaan zoals het gaat. Kortom, ik bén meer dan dat ik doé. Nee, dat klopt niet, ik doe ook maar ik doe dat vanuit een tevreden zíjn, niet vanuit een ontevreden móeten, vanuit vertrouwen en niet vanuit angst.

Cornélie Spijkerboer