Relatietest

De eerste drie jaar van ons leven noemen we de hechtingsfase.
Die fase is van wezenlijk belang voor hoe wij in ons latere leven met o.a. relaties omgaan. In (huwelijks) relaties speelt de wijze waarop je gehecht bent een cruciale rol.
Hoe zit dat met jouw hechting? Doe de volgende simpele test.

In welke hieronder beschreven persoon herken jij jezelf? 

Bob en Mary:
Bob en Mary kennen elkaar nu  5 jaar. Na de eerste verliefde jaren komt hun relatie nu in wat rustiger vaarwater. De verliefdheid wordt wat minder en verandert in een steeds dieper gevoelde liefde. Ze zijn elkaars beste vriend en dat vinden ze belangrijk.
Ze hebben beiden een drukke agenda en hebben plezier in het leven. Overdag gaan ze ieder hun eigen gang maar ze zorgen dat ze ’s avonds samen eten en de dag doorspreken.
Bob zijn baan is onzeker. Hij kan zijn zorgen hierover bij Mary kwijt. Maar samen komen ze er wel uit. Daar hebben ze vertrouwen in. 

Jan en Kaat:
Jan en Kaat zijn binnenkort 30 jaar getrouwd. Kaat wil hier graag een groot feest voor geven. Jan ziet dit niet zo zitten maar gaat zonder veel woorden mee met Kaat. Zo doet hij dat meestal.
Kaat is dit wel van hem gewend maar kan er nog steeds erg boos en verdrietig om worden. Waarom neemt hij nooit initiatief om iets leuks samen te doen? Ze spreekt dit niet meer uit. Af en toe wordt ze boos maar dan luistert Jan niet naar haar. 

Saskia en Peter:
Saskia en Peter zijn 10 jaar bij elkaar. Ze hebben een actief leven. Ze hebben beiden veel interesses maar die  verschillen nogal van elkaar. Dat vinden ze prima, ze hoeven niet elk moment op elkaars lip te zitten. Ze hebben ook hun eigen vriendenkring en doen daar graag leuke dingen mee. Het houdt de relatie ook spannend op deze manier, prima!
Over problemen praten ze niet zo makkelijk samen. Echt grote problemen ervaren ze ook niet.  

Kees en Bep:
Kees en Bep zijn 15 jaar samen. Toen ze elkaar leerden kennen waren ze binnen het jaar getrouwd. Het zat gewoon goed, dat voelden ze beiden.
Ze hebben samen een knus nestje gebouwd en hebben een rijk sociaal leven. Hun beider vriendenkring is nu hun gezamenlijke vriendenkring geworden.
Ze hebben het fijn samen maar ze hebben beiden nog wel wat oud zeer op hun verleden zitten. Dat zorgt soms voor fikse ruzies in hun relatie. Gelukkig komen ze daar altijd weer uit.

Els en Patrick:
Els en Patrick zijn twee jaar samen. Ze hebben beiden een eerdere relatie achter de rug en Els vind het spannend of deze relatie gaat lukken. Ze weet dat ze moeite heeft om een relatie lang vol te houden. Het is net alsof, als het goed gaat, ze het benauwd krijgt en dan iets stoms doet waardoor de relatie knalt. Ook nu weer.
Het ging goed maar nu is Els verliefd geworden op een collega. Ze vertelt dit aan Patrick maar hij reageert redelijk rustig. Hij is wel verdrietig en boos maar hij zegt ook dat hij vertrouwen heeft dat ze hier samen wel uit komen. 

Antwoorden:

Bob, Mary en Patrick zijn als kind veilig gehecht en staan vol vertrouwen in het leven en hun relatie.
Herken jij jezelf hierin? Dan sta ook jij stabiel in het leven en ben je in staat om een evenwichtige relatie te hebben. 

Kaat, Kees en Bep zijn als kind angstig gehecht. Hierdoor hebben ze verlatingsangst ontwikkeld.
Herken jij jezelf hierin? Dan is jouw opdracht in het leven om te werken aan je zelfvertrouwen en je vertrouwen in de ander. ‘Ik kan op eigen benen staat en ben daarin niet afhankelijk van de ander ‘.  

Jan, Saskia en Peter zijn als kind vermijdend gehecht. Hierdoor hebben ze  bindingsangst ontwikkeld.
Herken jij jezelf hierin? Dan is jouw opdracht in het leven om je te leren verbinden met jezelf en de ander.  ‘Ik open mijn hart naar mezelf en de ander’. 

Els is als kind angstig/vermijdend gehecht. Hierdoor heeft zij verlatingsangst én bindingsangst tegelijk ontwikkeld.
Herken jij je hierin? Dan is jouw levensopdracht een mix van beide opdrachten, vertrouwen en verbinden. Wil je meer weten over hechting en het effect ervan op relaties? Lees dan verder in de literatuurstudie over hechting.