Wat is een innerlijk kind?
Een innerlijk kind is een deel van jezelf. Wanneer je terug denkt aan je kindertijd, de leuke en minder leuke dingen, dan voel je je als vanzelf weer net als toen. Je kunt iedere eerdere leeftijd, bewust of onbewust, herinneren. Dit noemen we een innerlijk kind.
We dragen ons leven lang diverse innerlijke kinderen met ons mee: speelse, magische, en vaak ook gekwetste kinderen.
Het gekwetste kind
Een gekwetst innerlijk kind deel kan op verschillende manieren ontstaan. Het kan bijvoorbeeld dat je te vroeg volwassen moest zijn, of het gevoel hebt dat je niet welkom was, of dat je gekwetst bent als kind. Hierdoor kunnen overtuigingen ontstaan zoals “Ik ben niet goed genoeg” of “Het is allemaal mijn schuld”. Deze denk-patronen zijn verbonden met ervaringen uit je kindertijd die nog in je onderbewuste actief zijn.
De overtuigingen hebben we meegenomen in ons volwassen leven en ze zijn hardnekkig. Wil je deze overtuigingen nu veranderen, dan is het van belang dat je weet hoe ze ontstaan zijn. Je kunt dan begrijpen hoe je de emoties van het gekwetste kind ervaart en waarom je ze hebt vastgehouden. Zodra je weet hoe je innerlijk kind reageert, kan je met je eigen-wijsheid dit kind liefhebben en beschermen.
Hoe kan je hiermee werken?
Door terug te gaan naar je kindertijd kan je, via het herbeleven van de gevoelens die je als kind ervaren hebt, je kind leren begrijpen.
Je reactie in situaties nu wordt wellicht beïnvloed door een vergelijkbare gebeurtenis uit je kindertijd. Door herbeleving herken je het patroon waarin je reageert. Zodra je dit patroon herkent, kan je het gaan doorbreken. Dan ben je vrij om op een andere wijze te reageren. Je kan dan vanuit je liefdevolle zelf jezelf toespreken of in je innerlijke beeld het kind in je armen nemen of ermee dansen en spelen. Hiermee ontwikkel je je vrije kind.
Het vrije kind
Naast het gekwetste kind heb je ook een vrij kind in je. Dat is het deel in jou dat niet is beïnvloed door ervaringen in de jeugd. Het reageert vrij en onbevooroordeeld op zijn omgeving. Is de havermoutpap vies, dan laat het dat blijken; is het lekker dan ook.
Dit vrije kind staat nog heel dicht bij de bron waarvandaan wij allemaal komen, de spirituele wereld, of de zielenwereld. We kennen allemaal wel voorbeelden van kinderen die nogal magische uitspraken doen. Onze buurjongen bijvoorbeeld, zei toe hij drie was tegen zijn moeder, toen ze de was uit de machine aan het halen was: “Als ik had geweten dat het hier zo leuk was, was ik eerder gekomen.”
Jouw vrije kind kan je weer leren kennen door te leren luisteren naar je gevoel. En door dit serieus te nemen en er naar te leren handelen. Voel je een Ja, dan is het Ja; voel je een Nee, dan is het Nee. Het klinkt heel simpel maar we hebben veelal afgeleerd om er echt naar te luisteren. Oefeningen in intuïtieve ontwikkeling zijn ook heel geschikt om het vrije kind in ons te ontwikkelen.
Wat kan je er mee bereiken?
Het doel van dit aspect van de therapie is ervoor te zorgen dat je weer de touwtjes van je leven in handen hebt en zelf kunt kiezen.
Wanneer je zelf keuzes kunt maken, kan je opnieuw je eigen verantwoordelijkheid nemen. Je hebt weer de regie over je leven. Je wordt speelser en lichtvoetiger omdat je nu zelf kunt gaan en staan waar je wilt. Je krijgt plezier in je eigen kind-kwaliteiten die vanzelf weer naar boven komen.
Het kind in jezelf ontdekken, erkennen en integreren in je volwassen leven.
Kan dit voor iedereen?
Een innerlijk kindtherapie is voor iedereen die zijn of haar leven (weer) zelf wil bepalen. Je kunt het verleden niet veranderen – wat gebeurd is, is gebeurd – je kan wel de gevolgen veranderen. Je kunt ergens sterker uit komen in plaats van zwakker, door ervan te leren, nieuw begrip en inzichten. Hierdoor kun je het verleden verwerken en dat is je eigen verantwoordelijkheid. Je kunt je eigen innerlijke kinderen alsnog koesteren en een plek geven. Wanneer je je weer bewust bent van je eigen innerlijke kinderen, kan je jezelf en je kinderen geven wat ze tekort kwamen. De enige die verantwoordelijk voor ze is ben jij. Je hoeft niet langer meer te wachten tot iemand anders je geeft waar je behoefte aan hebt.
Hoe kan je in therapie werken aan je innerlijk kind?
Tijdens de therapie werken we onder andere met:
•visualisaties
•tekenen
•gesprekstechnieken
•diverse vormen van ‘werken met delen’ zoals opstellingen
•regressietechnieken
•spontane processen/ innerlijke reis
Cornélie gaf een interview aan Inge Orlemans (www.dichtbijmediteren.nl) waarin ze heel praktisch en met veel voorbeelden uitleg geeft over innerlijkkindwerk. Je kunt het interview bekijken op onderstaande link: