Relatietherapie

Als je elkaar kwijt bent…

In een relatie kom je soms op een punt dat je elkaar kwijt bent. Je kunt dan moeilijk meer met elkaar praten. Conflicten herhalen zich zonder dat er een oplossing komt. Je gaat twijfelen of je wel de juiste partner hebt of je wordt verdrietig omdat de relatie je niet brengt wat je er van had verwacht. Veel mensen gaan dan scheiden.

Dikwijls ontdek je later dat je het probleem in je volgende relatie weer net zo tegenkomt. Blijkbaar heeft het ook met jezelf te maken!

Wat is er aan de hand?

De therapeuten van Mens in Werking hebben ondervonden dat elke ernstige ruzie of onenigheid in je relatie zijn oorsprong vindt in oude onvervulde behoeftes. Behoeftes die je als kind al had en die nooit zijn vervuld. Gezien of gehoord worden, aandacht krijgen, gestimuleerd worden, aangeraakt worden, lief gevonden worden; het zijn allemaal behoeftes waar je als kind te kort van hebt gehad.
Toen je verliefd werd leek het of alles wat je ooit tekort gekomen was, goed gemaakt kon worden door je partner. Je leefde op een roze wolk. Je voelde je vervuld.
Toen de verliefdheidsperiode voorbij was begon je ook de minder aangename eigenschappen van je partner te zien en te ervaren. Je gevoel van vervuld zijn werd minder en je ervaart nu soms op een pijnlijke manier dat je partner je niet geven kan waar je zo’n behoefte aan hebt.
Soms ervaar je je partner als vijand. Iemand die pijnlijke gevoelens bij je oproept. Hier met elkaar over praten lukt niet meer. Je voelt je alles behalve gelukkig…

Wat leer je?

Tijdens de relatietherapie bij Mens in Werking kijken wij samen met jou en je partner naar de diepliggende oorzaken van je conflicten. Door middel van een serie oefeningen kijken we naar hoe het komt dat je op elkaar ‘gevallen’ bent; welke onbewuste verlangens je meenam in je relatie. Je leert hierover met je partner te praten. Dat zorgt er voor dat je op een hele andere manier naar elkaar gaat kijken en het vergroot de intimiteit tussen jullie.
We doen ook andere oefeningen om die intimiteit te vergroten. Je leert uiteindelijk op een heel nieuwe manier met elkaar te praten en naar elkaar te kijken.

Ook voor jezelf ga je aan het werk met de nieuw verworven kennis over wat je als kind verlangde en niet of te weinig kreeg. Je leert contact te maken met diepe lagen in jezelf. Via dit Innerlijk Kind werk leer je jezelf te geven wat je nodig hebt. Hiermee maak jij je minder afhankelijk van je partner waardoor je steviger in je relatie komt te staan.

Uiteindelijk krijgt je relatie een heel andere vorm. Een vorm die voor de rest van je leven heel vervullend zal zijn. Dat is toch de moeite waard?


Praktisch

Hoeveel sessies je nodig hebt is moeilijk te zeggen. Dat hangt sterk af van de omstandigheden. Je kan rekenen op gemiddeld twintig gesprekken. Elke sessie duurt anderhalf uur.
Voor tarieven kijk je op de pagina Tarieven

Van de hand van Hans Mennes en Cornélie Spijkerboer is in februari 2016 een boek uitgegeven over de betekenis van relaties. Achter op het boek staat: Het boek ‘Een droom van een relatie’ geeft een antwoord op de vraag waarom mensen relatieproblemen hebben en hoe ze, als ze weten hoe dat komt, samen een stuk gelukkiger kunnen worden.

Paren hebben soms een irreëel, romantisch beeld van relaties. Films en boeken suggereren dat een relatie een roze wolk moet zijn. Menigeen loopt daarin vast.
Door uit te leggen hoe relaties in elkaar zitten en hoe mensen in het algemeen in elkaar zitten, ontwarren Hans en Cornélie in dit boek de complexiteit van het samen-zijn. Hun visie wordt gekenmerkt door de begrippen partnerblauwdruk, innerlijkkindwerk en hechting. Deze visie hebben ze samen ontwikkeld en doorleefd. Ze passen hun visie in alle omstandigheden op zichzelf toe.