In therapie??

Over psychosociaal therapie

Als je problemen hebt in je privé- leven of in je werk

Vaak komen mensen op een punt in hun leven waarop dingen die zo vanzelfsprekend waren, ineens geen zekerheid meer bieden.
Je werk, je relatie of je verstandhouding met de kinderen beginnen problemen te geven.

Soms is er een directe aanleiding voor, zoals echtscheiding, het verlies van een geliefd iemand, ontslag of omdat je gestopt bent met roken. Soms ook sluipt een gevoel van onbehagen langzaam in je leven en dat gevoel wordt steeds groter.
Naar de buitenwereld zeg je dan dat je overspannen bent of depressief.
In veel gevallen krijgen mensen ook lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, maagpijn en slapeloosheid.

In zo’n ‘crisis’ kan je jezelf waardeloos voelen met het gevoel niets meer goed te kunnen. Oude patronen (gewoontes) lijken je niet meer te helpen om je beter te voelen; je hebt het gevoel dat niets of niemand je meer gelukkig kan maken.
Partners of ouders met hun kinderen komen soms op een punt dat ze elkaar niet meer begrijpen en bang zijn dat ze elkaar kwijt zullen raken. Ze hebben moeite om uit de negatieve spiraal te komen.

Het kan ook zijn dat je alleen maar behoefte hebt aan het vergroten van kennis over jezelf en het uitbreiden van vaardigheden ten aanzien van omgang met anderen.

Psycho-sociaal therapie

Een psycho-sociaal therapeut kijkt naar jou als persoon maar ook naar je omgeving. Tijdens de therapie helpt hij je om je eigen kracht te hervinden, zodat je jezelf weer kunt helpen.

Kenmerkend voor psychosociaal therapie is de professionele maar tevens gelijkwaardige relatie die met de cliënt wordt aangegaan. De ‘ontmoeting’, het contact tussen jou en de therapeut, is belangrijk voor een wederzijds begrip, wat noodzakelijk is voor een vruchtbare samenwerking.
In die veilige situatie kijkt hij samen met jou naar processen die verstoord zijn. Samen analyseer je bijvoorbeeld de manier waarop jij met andere mensen omgaat en oefen je in nieuw gedrag. Als je last hebt van beschadigingen van vroeger, bijvoorbeeld uit je jeugdjaren, dan brengt de therapeut je weer in contact met de gevoelens die daar bij horen en helpt en steunt hij je bij het alsnog verwerken van die emoties.

Onze werkwijze

Zowel de aanpak van Cornélie als die van Hans is gebaseerd op vertrouwen, respect en veiligheid.

In onze gesprekken gaan we in beginsel uit van de bron van waaruit je problemen zijn ontstaan. Samen met jou onderzoeken we de effecten van die problemen in het dagelijks leven en kijken we wat je hieraan kunt veranderen en vooral hoe.
Het kan zijn dat je nog steeds patronen uit je jeugd gebruikt die destijds heel goed werkten maar nu niet meer.
Wij laten je veel vertellen maar geven ook veel advies.

Mogelijkheden zijn gesprekken met jou alleen, samen met je partner of met het hele gezin.
Tijdens het therapieproces kiezen we intuïtief voor werkvormen uit de moderne psychotherapie die bij jou en bij ons als therapeut passen. Wij binden ons niet aan een bepaalde stroming. Bijzondere aandacht krijgt bij ons het werken met het Innerlijk Kind.
Een belangrijk element is psycho-educatie: de therapeut geeft je inzicht in psychologische processen. Doel daarvan is dat je jezelf nu leert helpen maar ook bij latere crises in staat zult zijn processen te onderkennen en ze tijdig om te buigen.
Alles bij elkaar: het is de moeite waard.

Snelle hulp

Door de kleinschaligheid van onze praktijk aan huis hoef je na aanmelding meestal niet lang te wachten op hulp.
Je kunt ons voor meer informatie altijd bellen.
Voor tarieven kijk je op de pagina Tarieven